Эки адамдын тамагын жеген- бул нормалдуу?
Экинчи үч айлыктын башында, сиз өзүңүздү “эки адам үчүн” тамак жегиси келиши мүмкүн. Тамак -аштын санына эмес, сапатына кам көрүү керек экенин эстен чыгарбоо керек: кош бойлуулук учурунда орточо кошуу салмагы 12 кг болот.
Болочок эненин тамактануусу кандай болушу керек?
Калорияны санап көрүңүз. Болочок энелерге адаттагыдан 300-400 ккал гана керек. Витаминдерге жана минералдарга бай азыктарды тандаңыз.
Азык -түлүк күндөлүгүн жүргүзүү - бул сиздин тамагыңызды көзөмөлдөөнүн эң оңой жолу. Анда эмне жесеңиздин баарын жазыңыз. Бул реалдуу кырдаалды баалоого жана жетиштүү азык заттар алып жатканыңызды аныктоого жардам берет.
Темир менен кальцийге өзгөчө көңүл буруңуз. Бул минералдар таблеткадан эмес, тамактан жакшы сиңет.
Өзүңдү эркелетиңиз, бирок ашыкча кылбаңыз. Порцияңыздын өлчөмүн байкаңыз жана бош тамактарга салаттар, мөмө -жемиштер менен аралаштырыңыз.
Диетаңыздагы була санын көбөйтүңүз. Сунушталган доза суткасына 25 грамм. Буурчак өсүмдүктөрүн, сулуну, дан эгиндерин, кулпунайды, алманы жана алмурутту жегиле. Булалардын жардамы менен кош бойлуу аялдар үчүн ич катуу сыяктуу көйгөйдөн кутуласыз.
Кош бойлуулуктун экинчи үч айлыкта болочок эне токсикоздун жоктугуна байланыштуу ар түрдүү диетаны көтөрө алат. Бирок, дагы эле туздуу, ышталган, туздалган тамактарды жебеш керек. Ошондой эле, кофе же чайдан баш тартыңыз, же жок дегенде ичүүнү чектеңиз.
Эсиңизде болсун, кош бойлуу кезде туура тамактануу сунушталат.
Кайнатылган жана бышырылган эт (балык) идиштерин күн сайын жеп туруу сунушталат.
Бул мезгилде балага жумуртка жана ар кандай сүт азыктары (өзгөчө быштак) керек болот. Темирдин жетишсиздигинен сактануу үчүн уйдун боору пайдалуу болот, ошондой эле гречка боткосу жана томат ширеси.
Экинчи үч айлыктын өзүңүздү чектөөгө арзырлык нерсе - бул биринчи кезекте таттуу жана ундан жасалган тамак -аштар, анткени сиз ашыкча салмак оңой кошуп аласыз же кош бойлуулук учурунда кант диабети менен ооруп калышыңыз мүмкүн.
Кош бойлуу аялдар үчүн С витамини өзгөчө маанилүү, анткени ал тон тарабынан активдүү кабыл алынат. Өзүңүзгө көбүнчө итмурун суусундугун жазап алыңыз - бул абдан пайдалуу жана пайдалуу заттардын көп өлчөмүн камтыйт.
Ымыркайдын нерв системасынын клеткалары туура калыптанышы үчүн фолий кислотасы бар азыктарга артыкчылык бериңиз. Ширелерди ичкиле, айрыкча алма менен сельдерей ширесин, алар аралашмада жакшы. Ошондой эле аз кандуулуктан коргой турган кальций, Д витамини жана темирге көбүрөөк муктаж. А жана В витаминдерин унутпаңыз А витамини сабизден, өрүктөн, шпинаттан жана ашкабактан алса болот. Балык майы, жумуртканын сарысы жана петрушка да пайдалуу. Организмди кальций менен толтуруу үчүн балык жана сүт азыктарын алуу керек.